Ma egy kicsit mélyebbre ástam az etióp konyhaműveszet rejtelmeiben, hogy megtudjam mit is eszek szinte nap mint nap. :)
Az első dolog, amit meg kell említeni az az injera. Itt ez van a kenyér helyett. Általában feltekerve tálalják köretként, de van hogy ebben hozzák ki az ételt (erről majd később).
Furcsa egy étel. Az íze nem nagyon hasonlít semmi általam ismert dologhoz. Kicsit savanykás. Valószínűleg a teff liszt miatt, amit csak itt és Eritreában használnak (az internet szerint). :) A kinézete szerintem leginkább a nyers pacalhoz hasonlít:
Megkerestem, nem is olyan egyszerű elkészíteni. A pihentetésekkel együtt 5 napig tart:
A következő a tibbs. Ez amolyan pörkölt szerű étel. Lehet magában is enni, de ha az ember tibbs firfirt rendel, akkor injerába csomagolva hozzák ki. Ez a legtöbb ételre igaz. Ha firfir van a végén, akkor injera is lesz benne.
Van csirkepörkölt (ami ugye nem egy létező étel, mert a pörköltet nem csirkéből csináljuk), aminek doro wat a neve. így néz ki:
Az emberek többsége vallásos és rendkívül sokat böjtöl (és itt nem az etióp éhezős viccekre gondolok). Emiatt elég változatos húsmentes konyhájuk van. Két fő ételt tudnék kiemelni, amit mindenhol lehet kapni. Az első a shiroo. Ez csicseriborsóból készül és ennek megfelelően hasonlít is az íze a hummuszhoz. A kinézetét inkább nem jellemzem. :D
A másik a fasting firfir, ami szó szerint böjtölést jelent. Itt az injera van citromlébe, olivaolajba és még valami ismeretlen szószba tunkolva.
Érdekes, hogy sütemények nem nagyon vannak (a tegnap említett fánkon kívül). Sőt, szinte egyik étlapon se találkoztam még édességgel. Egy jó nagy szelet Sacher tortát már nagyon megennék. :D
Sokszor látom, hogy a helyiek cukornádat majszolnak. A kicsi (kb. cigaretta méretű) daraboktól kezdve egészen nagyokat (fél méteres botokat) is lehet néha látni. Gondolom így pótolják a süteményt. Majd megpróbálok szerezni egyet aztán beszámolok róla.






Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése